tirsdag 19. april 2011

God Påske!

Mens MF-studentene var på Caspari, var arbeidsdagene annerledes. Det ble litt kveldsjobbing, noen lengere dager osv. Leah og jeg var med dem på en tur ned til Qumran, Massada og dødehavet. Vi hadde soloppgangsliturgi ved hule 11 i Qumran og liturgisk måltid senere på dagen. Og avsluttet med bading i dødehavet.

Soloppgangsliturgi, i regnet...

Vil virkelig si at vi har brukt de nye mulighetene på Caspari. Med studentene i klasseromene og i biblioteket. Ble plutselig mer stille da alle reiste tilbake til Norge...

Men nå er påsken her og. Palmesøndag dro jeg opp på mt. Gerizim, der samaritanerne bor.
I dag er Samaritanerne omtrent 750, og de er på mt. Gerizim og i Holon, utenfor Tel Aviv.  De har deres hellige sted på mt. Gerizim, hvor de hadde sitt tempel. Selv om begge templene ble ødelagt, har de fortsatt sin årlige ofring av lam i påsken. Så jeg så både ruinene der templelet har vært, og på kvelden, ved solnedgang så vi på ofringene.
Her var tempelet deres tidligere

Leah, Toni og Päivi

Det er jo kanskje det nærmeste jeg kan se ofringene som foregikk i tempelet tidligere. Og det var spesielt å tenke på Jesu offer for oss, som gjør at vi ikke trenger å ofre lam lengre. Jesus som påskelammet.
Samaritanerne nevnes flere ganger i Biblelen. Blant annet lignelsen om den gode Samaritaner (Luk 10,33), Jesus og den samaritanske kvinnen ved brønnen (Joh 4).



Det var ikke bare vi som kom for å se...


Samaritanerne var kledd i hvitt, og se lammet til venstre



I går har også jødene det tradisjonelle påskemåltidet. Så vi var bedt over til Jakob og Lise, Knut Helge og Hege for å feire måltidet sammen med flere andre nordmenn og dansker.

Måltidet er for å minnes at Gud fridde Israelsfolket ut fra Egypt, men vi feirer det og for å minnes Jesus og hans offer for oss. Gjennom liturgi, sang og aktiv deltakelse gjennom å lese tekst, synge og smake er alle med i måltidet.

Det er ulike ting vi skal smake på som representerer ulike ting:
Persille dyppet i saltvann - tårene i Egypt, og Jesu lidelse
Lammeknoke - Påskelammet som ble spist i Egypt og Gud som gikk forbi, og Jesus som det evige påskelam
Usyret brød - Hastverket da Gud førte folket ut av Egypt, og Jerus som livets brød
Bitre urter - Isralittenes slaveri og arbeid i Egypt, og Jesu lidelser gjennom sin død på korset
Mursteisdeig - Mursteinene Israelsfolket måtte lage i Egypt
Egg - tegn på velstand og fullkommenhet, takkeofferet - alt vi har å takke for

Også fire beger med vin drikkes på denne kvelden: Livets beger, Frelsens beger, Velsignelsens beger og Håpets beger.



Jeg oppfordrer alle til å minnes Jesu død og oppstandelse i påsken, årsaken til at vi kan feire høytiden. Jesus som det evige påskelam, det evige offer.

God Påske fra Jerusalem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar