onsdag 29. september 2010

Holidays, holidays....

Det er nå en periode med helligdager for jødene. Det betyr tidlig stengte butikker, halve dager på jobb, og mange ting å se og oppleve!

Vi har passert den helligste av dagene: Yom Kippur, forsoningsdagen. Denne dagen, som var fra fredag kveld til lørdag kveld (17.-18. sept.), ble brukt til fasting og bønn blant jødene. Man gjør så lite som mulig. Så det har effekt på alle. For selvfølgelig var alt av butikker osv. stengt. Men også gatene var stengt. Så man kunne gå og sykle på motorveien. Og det resulterer jo i mange barn som konner ut med sykler og sykler trygt midt i gaten. Det var herlig å gå ute fordi alt var så mye mer stille enn det pleier å være.

Stengte gater
Sykling på motorveien
Walking on the highway
 Jeg ved klagemuren for å oppleve hvordan det var når Yom Kippur var over. Det var menge mennesker som ba, og fordi det var Yom Kippur kunne de ikke ha på seg lær og sånn, og mange gikk i hvite klær. Mange som var samlet ved klagemuren for å be den siste bønnen. Og når Yom Kippur, og fasten, var over, samlet de seg og sang og danset.












Etterpå så jeg på koreanerne som lovsynger i Ben Yehuda hver uke etter Shabbat

Men før Yom Kippur, er det også forberedelser. En av ritualene for noen er kaparot. Man kjøper en kylling, også svinger man den over hodet tre ganger mens man leser noen bestemte tekster. Etter dette slakter man kyllingen og lar blodet renne ut, så blir det kosher. Så kan man altså spise kyllingen. Leah og jeg hørte om dette, og etter mye leting, fant vi stedet. Og så hele greia med slakting og alt...
Svinger kyllingen over hodet
Etter man har kuttet strupen på kyllingen, legger man den her, så blodet renner ut

Nå er snart sukkot over også. Så det har vært løvhytter utenfor husene og også utenfor restauranter og kafeer. Noen bor i løvhyttene, mens andre bare spiser i dem.

Både Yom Kippur og Sukkot kan man lese om på Bibelselskapets nettsider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar